Make Chocolate Fair! (Uczyń czekoladę sprawiedliwą!) jest międzynarodową kampanią, której celem jest zmobilizowanie konsumentów i konsumentek w Europie do działań na rzecz większej sprawiedliwości w globalnym przemyśle kakaowym. W ostatnich latach wiele się mówiło o tragicznych warunkach pracy, w tym pracy dzieci,       na plantacjach kakao w Afryce Zachodniej, co ujawnił miedzy innymi reportaż BBC „Czekolada: gorzka prawda” z 2010 roku.

Z jednej strony, miliony rolników kakao walczą na co dzień ze skutkami niesprawiedliwego podziału zysków w handlu międzynarodowym. Z drugiej strony, jesteśmy my – konsumenci, którzy kupując w coraz większych ilościach tą „gorzką czekoladę”, czujemy się coraz bardziej bezradni lub nie mamy wystarczającej wiedzy, by dokonać znaczących zmian. Gdzieś pośrodku, jest cała masa firm, które zdominowały  światowy rynek kakao prowadząc wyścig o jak najniższe ceny by czerpać z niego jak najwyższe zyski. Wierzymy, jednak, że dzięki kampanii takiej jak nasza, jest droga wyjścia z tej niesprawiedliwości i możliwość wyegzekwowania od firm, aby zaczęły postępować bardziej odpowiedzialnie!

Jeśli uwielbiasz czekoladę, ta prawda może być zbyt gorzka do przełknięcia.                     Podczas, gdy światowy rynek wyrobów czekoladowych stale rośnie, przynosząc coraz większe zyski, a w większości produkcja, jak i konsumpcja czekolady odbywa się w krajach Globalnej Północy (przeciętny Europejczyk czy Amerykanin (z USA) zjada jej średnio 5,2 kg rocznie!), niewiele uwagi poświęca się kiepskim warunkom produkcji jej podstawowego składnika – kakao.

Uprawy kakaowca zlokalizowane są w wąskim pasie przy równiku – w 30 krajach strefy tropikalnej Afryki, Ameryki Łacińskiej i Azji. Praca przy uprawie kakao od późnych lat 80. związana jest           z biedą właścicieli farm i ich rodzin, wyzyskiem pracowników, wykorzystywaniem pracy dzieci, degradacją środowiska naturalnego.

Od ziarenka do tabliczki

Kakaowiec właściwy (Theobroma cacao L.) to gatunek drzewa rodzącego cenne ziarna,                   z których produkowane jest kakao. Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, dokładnie z górnej Amazonii, ale obecnie uprawiana jest w pasie tropikalnym Ameryki, Azji i Afryki. Dosłowne tłumaczenie łacińskiej, nadanej przez Linneusza nazwy oznacza „napój bogów”, co nawiązuje         do prekolumbijskich wierzeń indiańskich o boskiej genezie drzewa.

Uprawa kakao jest silnie uzależniona od pracy ludzkich rąk. Kakaowiec owocuje przez cały rok, jednocześnie na jednym drzewie mogą znajdować się kwiaty i dojrzałe owoce wyrastające z pnia, jak i gałęzi drzewa. Owoce zawierają 20-30 ziaren pogrążonych w białym słodkim miąższu. W ciągu roku z jednego drzewa otrzymuje się pół kilograma kakao.

Z dojrzałych, ściętych i lekko sfermentowanych owoców kakaowca wydobywane są ziarna, które następnie poddawane są procesom fermentacji, suszenia, czyszczenia i pakowania. Potem ziarno trafia od rolników na eksport do krajów-producentów czekolady. Kolejne procesy jakie przechodzą ziarna kakaowca to prażenie i mielenie. W ich wyniku powstaje miazga kakaowa, która dalej            w procesie tłoczenia zamienia się w masło kakaowe i suchy proszek. Otrzymane produkty używane są nie tylko do produkcji czekolady, ale także w przemyśle kosmetycznym                       i farmaceutycznym.

Tanie ziarno kakaowe i droga czekolada

70% światowych upraw kakao zlokalizowanych jest w czterech krajach Afryki zachodniej: Wybrzeżu Kości Słoniowej (36% światowej produkcji), Ghanie (20% światowej produkcji), Nigerii (ok. 5%) i Kamerunie (ok. 5%). Kraje-producenci kakao spoza Afryki to Indonezja (11%), Brazylia (5%) i Ekwador (5%). 90% produkcji to niewielkie rodzinne farmy nieprzekraczające 5 ha.

Uprawa kakao jest podstawowym źródłem dochodu dla 5,5 miliona małorolnych farmerów i zapewnia przeżycie 14 milionom pracowników wiejskich i ich rodzinom z krajów Globalnego Południa. Tymczasem światowy rynek czekolady (w tym handlu kakao) jest zdominowany przez kilka wielkich koncernów. Podczas gdy walczą one o coraz większe wpływy i coraz większe zyski (sięgające obecnie 70% ceny każdej tabliczki czekolady), to farmerzy ponoszą koszty coraz mniej sprawiedliwego podziału zysków, otrzymując jedynie niewielki procent (np. 6,4% w Ghanie,             5,7% na Wybrzeżu Kości Słoniowej, dla porównania w latach 80. stanowiło to 16%).

W tym samym czasie, gdy rynek czekoladowy osiąga zyski rzędu 80. miliardów dolarów rocznie, ceny ziaren kakao niezmiennie od końca lat 80. maleją, co w połączeniu ze wzrostem kosztów uprawy skutkuje spadkiem przychodu, a tym samym niestabilnością ekonomiczną i zubożeniem milionów drobnych rolników. Farmerzy muszą borykać się nie tylko z zarazą, suszą, chorobami upraw czy niestabilnością polityczną własnego kraju, które to wpływają na ceny kakao,                 ale także ze spekulantami. Wielcy giganci handlu ziarnem kakaowym mają możliwość kształtowania cen kakao kontrolując poziom sprzedaży. Wykorzystują przy tym długą żywotność ziarna, które przechowują w magazynach. Rolnicy nie mogą sobie pozwolić na coś podobnego         z uwagi na konieczność osiągnięcia przychodu ze sprzedaży ziaren i niemożność przechowania ziarna w warunkach tropikalnych.

Źródło: http://globalnepoludnie.pl/Gorzki-smak-czekolady-podpisz

Linki: http://pl.makechocolatefair.org/

Gorzki jest smak czekolady – naszą petycję przesłaliśmy na adres Fundacji Kupuj Odpowiedzialnie w Krakowie.